Zeskant

‘t Zeskant

‘t Zeskant is gelegen in Heiloo West, tegenover het kleine winkelcentrum ‘Het Hoekstuk’, vlakbij de Zeeweg en zwembad ‘Het Baafje’.
De wijk wordt gekenmerkt door vier woontypes, te weten: eengezinswoningen, patiowoningen, appartementen en kavelbewoning aan de Spiegellaan en De Ribben’.

 

Het oorspronkelijke gebied waarop ‘t Zeskant is gelegen, ligt aan de westkant van de strandwal Limmen-Heiloo, op de overgang van de strandwalflank naar de lagergelegen strandvlakte. De strandwal is tussen 4300 en 3900 jaar geleden ontstaan en behoort tot de oudste bewoonbare bodems van de regio.

Op deze plek van de wijk stonden vroeger de scholen ‘De Zeskant’ en ‘Freinetschool’ alsook de Openbare Bibliotheek van Heiloo (van 1978 tot november 2003).
Ook is ‘De Vijfhoek’, een orthopedagogisch dagcentrum (O.D.C.) voor kinderen met een verstandelijke en/of meervoudige beperking, er in de periode van 1 oktober 1999 tot 1 april 2000 gevestigd geweest.

De straatnamen zijn afgeleid van de vorm van de school ‘De Zeskant’ en de voormalige bibliotheek. Deze gebouwen waren in de vorm van meerdere aaneengesloten zeskanten gebouwd. Deze zogenaamde veelvlakken zijn opgebouwd uit ribben (ribben zijn even lang, de vlakken zjjn van dezelfde vorm en grootte en de hoeken tussen de vlakken zijn hetzelfde).
Een andere eigenschap van een veelvlak is dat men deze kan spiegelen. Een tweetal kenmerken die men dus kan terugvinden in de nieuwe straatnamen De Ribben en de Spiegellaan.

Op 150 meter afstand ligt een deel van het groengebied dat Heiloo voor meer dan de helft omsluit (inclusief het Heilooer bos).

Foto’s

Plattegronden
‘t Zeskant onbebouwd
‘t Zeskant vroeger
‘t Zeskant nu

Bouw
Appartementen
Bouwkavels
Eensgezinswoningen
Patiowoningen
Inrichten wijk

Overig
Boomplantdag 2009
Kunstzesdaagse 2009
Luchten
Verbouwing Hoekstuk